Cultuurreis Kopenhagen en Malmö

Trefwoorden:

We gaan op reis naar trendy Kopenhagen en Malmö! Kopenhagen is hip & happening: het bekende reisplatform Lonely Planet heeft de Deense hoofdstad uitgeroepen tot 's werelds beste reisbestemming voor 2019 in de categorie 'Beste Steden'!

Een van de belangrijkste kenmerken van Kopenhagen is haar architectuur. Een prachtige mix van oud en nieuw, zoals oude pakhuizen gecombineerd met spannende hedendaagse projecten; nieuwe blikvangers langs het water op voormalige haventerreinen en ronduit verrassende openbare ruimten zoals het Superkilen-project van Bjarke Ingels. Daarnaast is Kopenhagen een waar walhalla voor design-liefhebbers en heeft bovendien een uitzonderlijke selectie musea! Als toetje maken we een uitstap naar de Zuid-Zweedse stad Malmö. 

 

Dag 1. (12 augustus) 

In de ochtend ontmoeten we elkaar op Schiphol voor onze vlucht naar Kopenhagen. Nadat we zijn ingecheckt in ons hotel en hebben gelunched, gaan we op ontdekking in de oude binnenstad, te beginnen op Slotsholmen. Dit eiland is de plek waar Kopenhagen ooit is ontstaan. Tegenwoordig wordt Slotsholmen gekenmerkt door een parade aan interessante gebouwen, zoals paleis Christiansborg, de Koninklijke Bibliotheek (de Zwarte Diamant), de oude Beurs ontworpen in Hollandse Renaissance-stijl, het Thorvaldsen Museum gewijd aan de gelijknamige Deense beeldhouwer en sinds dit jaar het Deense Architectuurmuseum BLOX van Rem Koolhaas. Na deze wandeling bezoeken we paleis Christiansborg, met name om de moderne wandtapijten te bewonderen die Bjørn Nørgaard heeft ontworpen ter ere van de 50ste verjaardag van koningin Margarethe II. Na afloop wandelen we naar een gezellig restaurant om de eerste dag af te sluiten met een smakelijk diner. 

 

Dag 2. (13 augustus) 

Deze ochtend begint met een stadswandeling langs de beeldbepalende Nyhavn met haar kleurrijke huizen, waarna we richting het moderne theater Skuespilhuset lopen. Vandaar maken we de oversteek naar Christianshavn om een aantal bijzondere moderne nieuwbouwprojecten op oude haventerreinen te bekijken waaronder het project rondom Kroyers Plads van COBE architecten. Indien mogelijk worden we rondgeleid in de moderne Opera van Henning Larsen architecten. 

Na een korte rit met de metro en een kop koffie bezoeken we het mooie Statens Museum for Kunst. Kunsthistorica Yvonne Hilgenkamp zal u er rondleiden langs de hoogtepunten van de collectie (Cranach, Matisse, Modigliani) en bij de presentatie 'Danish and Nordic Art 1750-1900' met prachtige werken van Scandinavische grootmeesters. 

Na de lunch maken we een boottocht, zodat we de stad vanaf het water kunnen bewoneren. Na afloop wandelen we richting de machtige Frederikskirke, de koninklijke residentie Amalienborg, oude pakhuizen aan de haven en het Danish Design Museum. Een bezoek aan dit museum met Scandiniavische design klassiekers is optioneel. 

 

Dag 3. (14 augustus) 

In de ochtend gaan we met de metro naar Amager West en Ørestad, ook wel Kopenhagen S genoemd. In deze wijk kan de architectuurliefhebber zijn of haar hart ophalen. Sinds de ontwikkeling in 1995 zijn veel jonge gezinnen en studenten in deze wijk gaan wonen. Beroemd zijn de VM Houses en het 8-Tallet van Bjarke Ingels. 

In de middag neemt Yvonne u mee naar de Hirschsprung Collectie om er o.m. de collectie van de zgn. Skagen-schilders te bekijken: schilders die zich eind negentiende eeuw vestigden in het meest noordelijke puntje van Denemarken, Skagen, en er o.m. prachtige Impressionistische werken hebben gemaakt.  Het tweede deel van de middag is ter eigen invulling. 

 

Dag 4. (15 augustus) 

Vandaag brengt de touringcar ons richting het Louisiana Museum voor moderne kunst ten noorden van Kopenhagen, in Humlebæk.  Onderweg maken we een tussenstop bij de karakteristieke Grundtvig Kirke en (indien mogelijk) bij de beeldentuin van museum Ordrupgaard. Het Louisiana is een bijzonder museum gelegen in een wonderschone landschappelijke setting. Kunst, architectuur en natuur zijn hier optimaal op elkaar afgestemd! De collectie toont prachtige modernen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Als de tijd het ons toestaat, rijden we na afloop richting Helsingor om er Slot Kronborg en het Deens Maritiem Museum van Bjarke Ingels te bekijken. 

 

Dag 5. (16 augustus) 

Vandaag gaan we met de touringcar naar Malmö, want een uitstapje naar buurland Zweden is vanuit Kopenhagen zo gemaakt. De overtocht over de gigantische Sontbrug is al een avontuur op zich. Al van veraf zien we het zgn. Turning Torso, een spectaculaire toren - ontworpen door Santiago Calatrava - die  van onder naar boven zo'n   90 graden draait. De Torso staat in een trendy deel van Malmö: het westelijk havengebied. Het hart van Malmö is een gezellige en knusse plek waar het bruist van de leuke barretjes en restaurantjes. Optioneel is een bezoek aan het Moderna Museet, gevestigd in een oude electriciteitscentrale. 

 

(Programma onder voorbehoud van wijzigingen.) 

Meteen inschrijven.

Locatie:

Kopenhagen en Malmö

Tijdstip:

12 augustus 2019 

Schiphol-Kopenhagen 

09:25-10:45h 

 

16 augustus 2019 

Kopenhagen-Schiphol 

19:10-20:35h 

Data:

12 t/m 16 augustus 2019 

maandag t/m vrijdag 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

i.s.m. Labrys Reizen 

Kosten:

1225 EUR  

Toeslag 1persoonskamer: 260 EUR

 

De reissom is inclusief: 

* Vlucht Schiphol-Kopenhagen v.v. met KLM 

* 12 kg handbagage 

* 4 overnachtingen in een centraal gelegen 3* hotel o.b.v. logies en ontbijt 

* Transfer van luchthaven Kopenhagen naar hotel per touringcar op dag 1 

* Gebruik van touringcar op dag 4 en 5 

* OV-kaart op dag 2 en 3 

* Fluistersets ('oortjes') 

* 1 diner (dag 1)  

* Boottocht over de Sont 

* Entrees Christiansborg, Statens Museum for Kunst, Louisiana Museum, Danish Design Museum 

 

De reissom is exclusief: 

* Overige lunches, diners 

* Ruimbagage per stuk tot 23 kilo ad € 50,- p.p.  in totaal (retourreis) 

* Administratiekosten Labrys €20,00 per boeking 

* Verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à €2,50 per boeking/factuur 

 

Deze reis is volgeboekt.