Cultuurreis Impressionisme & tuinen: Normandië & Parijs

Trefwoorden:

Flaneren in de stad, verpozen in de natuur, de vluchtige werking van het licht; gecombineerd met een kunstzinnige toepassing van kleur en een vlotte toets: het Impressionisme! Ons programma: Rouen, Étretat, Giverny en Parijs, gecombineerd met bijzondere tuinen en Impressionistische meesters als Monet, Renoir, Degas, Morisot en Caillebotte! Onze reis valt samen met de vierde editie van het Festival Normandie Impressionniste dat zal plaatsvinden van 3 april tot en met 6 september 2020!

 

Op onze eerste dag reizen we per touringcar naar Rouen; de stad met haar beroemde kathedraal die vele malen door Monet is vastgelegd op doek. Onderweg maken we een tussenstop bij het Middelheim Museum, een landschaps- en mseumpark dat een overzicht biedt van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst. Natuur gecombineerd met werken van o.m. Henry Moore, Auguste Rodin en Panamarenko. We overnachten vanavond in Rouen.

 

Op de tweede ochtend gaan we stadswandelen in Rouen, de historische hoofdstad van Normandië waar Jeanne d'Arc op de brandstapel belandde, en waar nog vele sfeervolle huizen met houten gevels herinneren aan een roemrucht verleden. We bezoeken deze ochtend 'Monet's' kathedraal en gaan naar het Musée des Beaux Arts. Dit museum huisvest een mooie collectie kunst van de vijftiende eeuw t/m de hedendaagse tijd. Wij komen vooral voor de collectie negentiende-eeuwse kunst: Romantiek met Géricault en Delacroix, de keurige en geïdealiseerde werken van De Salon, en natuurlijk de Impressionistische doeken van o.a. Monet, Degas, Caillebotte, Pissarro, Sisley, en Renoir. Het Musée des Beaux-Arts beschikt ook over werk van in Normandië geboren schilders als Eugène Boudin (leermeester van Monet) en Raoul Dufy.

 

In de middag rijden we naar Étretat, dat beroemd is om haar spierwitte krijtrotsen, die vele kunstenaars hebben geïnspireerd. Schilders als Delacroix, Courbet en Monet schilderden de krijtrotsen onder het bijzondere licht van de Normandisch kust. We bezoeken hier de moderne Jardins d'Étretat. Deze tuinen zijn aangelegd romdom een villa die rond 1905 werd gebouwd voor Madame Thébault, een actrice uit het stadje, die bevriend was met de beroemde schilder Claude Monet. Zij liet op het erf een boom planten, die de aanzet vormde voor een uitgebreide tuin, de basis van de huidige Jardins d'Étretat. In de opbouw van de tuin herken je de omgeving terug; de ronde vormen van de gesnoeide planten en struiken lijken op de zee, altijd in beweging. Optioneel is vanavond een bezoek aan 'Cathédrale de Lumière': de voorgevel van de kathedraal van Rouen wordt gebruikt als tableau voor een spectaculair lichtkunstwerk.

 

Donderdagochtend rijden we naar Giverny! Naar het huis en de tuinen waar Claude Monet leefde van 1883 tot 1926. Monet was niet alleen een schilder, hij was ook een groot tuinliefhebber en toegewijd tuinier. Gedurende de tijd dat de schilder hier leefde, schilderde hij bijna uitsluitend nog bloemen en vijvers. We bezoeken Monet zijn woonhuis, de beroemde tuin met bloembedden en vijvers, alsmede het museum gewijd aan het Impressionisme.

In de middag rijden we naar Auvers-sur-Oise. Dit dorpje is bij Nederlandse kunstliefhebbers vooral bekend als laatste woonplaats van Vincent van Gogh. Auvers-sur-Oise werd graag bezocht door (Impressionistische) schilders. Daubigny, een van de belangrijkste Franse landschapsschilders van de School van Barbizon, vestigde zich hier als een van de eersten. We bezoeken het woonhuis-atelier van Daubigny, waarvan de wanden zijn beschilderd met landschappelijke voorstellingen. Aan het einde van de middag rijden we naar Parijs.

 

In Parijs bezoeken we het Musée d'Orsay, een voormalig treinstation heringericht tot museum, dat thans de grootste collectie Impressionistische werken ter wereld bezit. We zien er magnifieke werken van o.m. Manet, Degas, Monet, Cézanne, Renoir en Sisley. Yvonne neemt u graag mee voor een uitgebreide rondleiding langs de vele topstukken in het Orsay! In de middag kunt u op eigen gelegenheid bv. het Musée de l'Orangerie bezoeken voor de waterlies van Monet, of u kunt meegaan naar de veelzijdige Jardin Albert Kahn: een Japanse tuin, maar met een deels moderne vormgeving; een klassieke Franse tuin met een serre, groententuin, rozentuin en vormsnoeibomen; een bos, maar dan in het klein, met hellinkjes, dichte dennenbomen, rotsblokken en varens. Albert Kahn was een bankier, die een bijzondere tuin zou aanleggen, waarin hij niet alleen verschillende tuinstijlen wilde laten zien, maar ook de mogelijkheid van verzoening en harmonie tussen verschillende denkbeelden. Optioneel is vanavond een bezoek aan het Atelier des Lumières, dat in 2020 de spetterende, kleurrijke expositie 'Monet, Renoir … Chagall, voyage en Méditerranée' presenteert: Zuid-Frankrijk en de Middellandse Zee als inspiratiebron voor de Franse avant-garde van rond 1900.

 

Onze laatste ochtend brengen we een bezoek aan het Musée de l'Art Moderne de la Ville de Paris, gelegen tegenover de Eiffeltoren aan de overzijde van de Seine. Dit museum bevindt zich in de oostvleugel in het Palais de Tokyo in Parijs, een imposant gebouw dat gekenmerkt wordt door het sobere decor van de jaren 30. Wij komen voor de collectie Franse modernen met schilders als Picasso, Matisse, Modigliani, Léger, Braque en Zadkine. De kers op taart: de enorme gekleurde fresco "Fée Électricité" geschilderd door Raoul Dufy. In de avond terugkomst in Nederland. 

 

NB. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud van wijzigingen. 

Meteen inschrijven.

Locatie:

Normandië & Parijs 

Tijdstip:

30 juni 2020 

06:00 - Leeuwarden 

07:30 - Zwolle 

09:00 - Utrecht 

 

4 juli 2020 

19:00 - Utrecht 

20:30 - Zwolle

22:00 - Leeuwarden 

(tijden onder voorbehoud) 

Data:

30 juni t/m 4 juli 2020 

(5 dagen) 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

i.s.m. Labrys Reizen 

Kosten:

920 EUR 

Toeslag 1p-kamer: 230 EUR 

 

De reissom is inclusief: 
- reis per luxe touringcar

- 4 hotelovernachtingen o.b.v. logies en ontbijt (4* hotel Mercure Champs de Mars in Rouen, 3* hotel André Latin in Parijs) 

- diner op dag 1 

- entrees conform reisprogramma (m.u.v. de optionele programma-onderdelen) 

- audiosysteem ('oortjes')  

- toeristenbelasting 

- reisbegeleiding Yvonne Hilgenkamp 

 

De reis is exclusief: 

- lunches en diners 

- verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à €2,50 per boeking 

- boekingskosten Labrys à €20,- per boeking 

 

Minimaal 20 deelnemers