Cultuurreis Bilbao, San Sebastian en La Rioja

Collage Bilbao en La Rioja Guggenheim Museum Bilbao Bilbao Casco Viejo Bilbao Plaza Nueva Puppy Jeff Koons San Sebastian San Sebastian Santa Maria del Coro La Rioja - Ysios Bodega, Santiago Calatrava La Rioja - Marques de Riscal, Frank Gehry La Rioja - Ysios Bodega, Santiago Calatrava Hotel Ercilla, Bilbao Hotel Los Agustinos Haro
Trefwoorden:

Aan de noordkust van Spanje vinden we het dynamische en trendy Bilbao. Twintig jaar geleden nog een grauwe havenstad, maar met de bouw van het spectaculaire Guggenheim Museum getransformeerd tot moderne en hippe publiekslieveling met een verleidelijke mix van oude grandeur en nieuw design. Tijdens deze reis bezoeken we ook de mondaine badplaats San Sebastian en maken een proef- en architectuurtocht langs wijnhuizen in de Rioja! 

 

Dag 1 - 31 augustus.

Op maandagochtend rijden we per touringcar vanuit Leeuwarden, Zwolle en Utrecht naar het vliegveld Rotterdam/Den Haag. We vliegen naar Bilbao en gaan vanaf de luchthaven met de touringcar naar ons hotel. Daarna wandelen we richting de oude stad - de Casco Viejo. We beginnen onze kennismaking met de sfeervolle Siete Calles, de zeven beroemde straatjes waar Bilbao uit is ontstaan. We bezoeken de imposante markt Mercado de la Ribera in Art Déco-achtige stijl en de Santiago-kathedraal in het hart van de Casco Viejo.  Aan de rand van de Middeleeuwse binnenstad ligt het neoklassieke Plaza Nueva, omzoomd door een bogengalerij waar leuke winkeltjes en kleine eettentjes zijn gevestigd. We dineren vanavond gezellig aan dit levendige plein: pintxos, de Baskische variant op de Spaanse tapas. 

 

Dag 2 - 1 september.   

Dinsdagochtend gaan we wandelen in de Ensanche, de negentiende-eeuwse stadsuitbreiding waar ook ons hotel zich bevindt. Geen smalle straatjes als in de Casco Viejo, maar breed opgezette boulevards met bijzondere bouwwerken als het schots-achtige Sede Osakidetza en voormalige wijnpakhuis Alhondiga dat o.l.v. Philippe Starck is getransformeerd tot trendy cultureel centrum. We eindigen bij het Guggenheim Museum waar Yvonne zal vertellen over de spectaculaire architectuur van Frank Gehry. Na de lunch leidt ze u rond langs hoogtepunten uit de collectie, en neemt ze u mee naar een mooie expositie over Kandinsky! Na ons bezoek aan het Guggenheim maken we een wandeling langs de oevers van de Nervión, die nog niet zo lang geleden waren bestemd voor staalindustrie en scheepswerven, maar inmiddels zijn getransformeerd tot populaire wandelboulevards. We wandelen rondom Calatrava's Zubizuribrug, het Postmoderne Artklass-complex en het Maritiem Museum op de locatie van voormalige scheepsbouwer Euskalduna. Daarna nemen we de metro naar Portugalete om er de beroemde Puente de Vizcaya te zien. Vanavond is het diner op eigen gelegenheid. 

 

Dag 3 - 2 september.  

Woensdag maken we een dagtocht per touringcar naar San Sebastian, de mondaine badplaats in Spaans Baskenland. Deze sfeervolle stad is gelegen aan een cirkelvormige baai met kristalhelder water en witte zandstranden, Bahía de la Concha geheten. We worden afgezet aan de rand van het centrum van San Sebastian, waarna we via de kathedraal, het aangename Plaza de la Constitución en het voormalig Casino (thans stadhuis) naar het Middeleeuwse stadscentrum wandelen. We bekijken er de mooie achttiende-eeuwse Basilica de Santa Maria del Coro.  Na deze eerste indruk van de stad is het tijd voor de lunch. San Sebastián is het culinaire centrum van Europa vanwege de grote hoeveelheid restaurants met Michelinsterren; een smakelijke lunch moet makkelijk te vinden zijn!   

In de middag neemt Yvonne u verder mee op ontdekking door de nauwe straatjes van het Casco Viejo  met o.m. San Telmo-museum van het Spaanse duo Nieto Sobejano en de moderne Kursaal ontworpen door de Baskische Pritzker-prijs-winnaar Rafaël Moneo. We eindigen ons bezoek met een bezoek aan een uitzichtspunt met mooie vergezichten over de baai en het stadje. Als het weer het toestaat, wandelen we naar het bijzondere kunstwerk 'Peine del Viento' van de Baskische beeldhouwer Eduardo Chillida.  Vanavond is het diner op eigen gelegenheid in Bilbao. 

 

Dag 4 - 3 september.  

Donderdaggochtend vertrekken we per touringcar naar de Rioja, de wijnstreek ten zuiden van Bilbao. Rioja was lange tijd de enige wijnstreek van betekenis in Spanje, maar andere Spaanse wijngebieden bedreigden die positie. De tegenzet om de status van 'eerste wijnstreek van Spanje' te behouden, was verrassend: architectuur. Er zijn spectaculaire bodega's opgericht, ontworpen door architecten van wereldniveau zoals Frank Gehry, Zaha Hadid en Santiago Calatrava. Wij bekijken het proeflokaal van wijnhuis Tondonia, Calatrava's ontwerp voor de Ysios Bodega en bezoeken het door Gehry ontworpen wijnhuis Marques de Riscal waar we genieten van een wijnproeverij. We gaan 's avonds gezamenlijk dineren in een mooi gelegen bodega en slapen deze nacht in Haro. 

 

Dag 5 - 4 september.  

Na ons ontbijt gaan we naar het charmante Middeleeuwse dorpje Laguardia. We flaneren er door de straten en zullen er het bijzondere kerkje Santa Maria de los Reyes gezamenlijk bezoeken. Rond het middaguur vertrekken we met de bus richting de luchthaven van Bilbao. Vanuit Rotterdam brengt de touringcar u terug naar huis. 

 

(Programma onder voorbehoud van wijzigingen.) 

Meteen inschrijven.

Locatie:

Bilbao, San Sebastian en de Rioja 

Tijdstip:

Heen: 31 augustus 2020 

Rotterdam Airport - Bilbao 

12:45-14:40h 

 

Bustransfer naar Rotterdam: 

06:30 - Leeuwarden, Kurioskerk 

07:45 - Zwolle, achter station 

09:15 - Utrecht, P+R Westraven 

 

Terug: 4 september 2020

Bilbao - Rotterdam airport 

14:55-16:55h 

 

Verwachte aankomsttijd: 

18:45 - Utrecht, P+R Westraven 

20:00 - Zwolle 

21:15 - Leeuwarden 

Data:

31 augustus t/m 4 september 2020 

(5 dagen) 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

i.s.m. Effeweg.nl 

Kosten:

1125 EUR 

 

Toeslag 1p-kamer: 

210 EUR  

 

De reissom is inclusief:

* Vlucht Rotterdam-Bilbao vv.

* Luchthavenbelastingen

* Brandstof- en veiligheidstoeslagen

* Handbagage Transavia

* Transfer Leeuwarden - Zwolle - Utrecht - Rotterdam vv. per touringcar 

* Vier hotelovernachtingen o.b.v. logies en ontbijt (3 nachten in 4* Hotel Ercilla in Bilbao en 1 nacht in 4* Hotel Los Agustinos in Haro) 

* Vervoer per touringcar vanaf vliegveld en naar de te bezoeken steden en terug naar het vliegveld 

* Alle entrees van de bezienswaardigheden, musea, kerken etc. conform programma 

* Twee gezamenlijke diners (avond 1 en avond 4) 

* Rondleiding wijnhuis met proeverij en hapjes 

* Deskundige reisleiding door kunst- en architectuurhistoricus Yvonne Hilgenkamp 

* Gebruik van fluistersets ("oortjes") 

* Lokale belastingen 

 

De reissom is exclusief: 

* Reis- en ongevallenverzekering 

* Annuleringsverzekering 
* Ruimbagage max. 15kg à 20 EUR p.p. enkele reis

* Ruimbagage max. 20kg à 25 EUR p.p. enkele reis 

* Overige lunches en diners 
* Reserveringskosten Effeweg à 15 EUR per factuur

* Calamiteitenfonds à 2,50 EUR per boeking / factuur

 

Minimaal 20 en maximaal 25 deelnemers.