Cultuurreis Berlijn en Bauhaus

Bauhaus Eastside Gallery Fernsehturm Brandenburger Tor vintage Andy Warhol, Hamburger Bahnhof Brandenburger tor vierspan joods monument, peter Eisenmann haus des lehrers, fries walter womacka, ddr joods museum, daniel lieskind joods museum, daniel libeskind reichstag, norman foster Berlijn reisposter walter gropius, bauhaus dessau, midden jaren twintig
Trefwoorden:

Van 19 t/m 24 april 2020 gaan we op reis naar Berlijn en Dessau! Berlijn omdat het een dynamische en spannende stad is waar u nooit uitgekeken raakt en Dessau omdat het Bauhaus in 2019 haar 100ste verjaardag vierde. Ter gelegenheid van die verjaardag wordt eind 2019 het nieuwe Bauhausmuseum geopend en wij gaan het bezoeken! We zullen reizen per trein. Kunst- en architectuurhistorici Yvonne Hilgenkamp en Hanneke Lenders zullen u wegwijs maken in de kunst, cultuur en architectuur van deze veel bewogen stad! 

 

Berlijn is groots en alternatief, op een pure en rauwe manier die de stad onvergelijkbaar maakt met enig andere. Achter iedere hoek van de straat schuilt een indrukwekkende geschiedenis, terwijl de stad tegelijkertijd - sinds de Wende - in razendsnel tempo wordt vernieuwd. De architectuur in Berlijn wordt gekenmerkt door een verwarrende, maar spannende mengelmoes van statige oude gebouwen, afgebladderde appartementenblokken, DDR-architectuur, alsmede bijzondere hedendaagse projecten van architecten als Koolhaas, Foster, Nouvel en Libeskind. 

 

Op het programma staan wandelingen langs typisch Berlijnse highlights als de Reichstag, Brandenburger Tor, Unter den Linden, Kurfürstendamm (waar we slapen), Hakesche Höfe en de Eastside Gallery. We besteden ruim aandacht aan de DDR-architectuur met de Fernsehturm, Karl Marx-Allee en Alexanderplatz en de typisch Oost-Berlijnse Plattenbau, maar ook aan de meer hedendaagse nieuwbouwprojecten waaronder de Nederlandse Ambassade van Koolhaas en het omstreden Humboldt Forum dat in 2019 zal worden geopend. 

 

Berlijn bruist als het om kunst en cultuur gaat: overweldigende collecties in vele musea en hippe hedendaagse galeries. Tijdens deze reis bezoekt u met Yvonne het Neues Museum op het Museum Insel. We bekijken er zowel de indrukwekkende collectie - Nefertiti ! - als het prachtige gebouw; een van oorsprong Neoklassieke schepping die zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog zou komen en na de Wende op prachtige wijze is gerestaureerd door David Chipperfield. Met Hanneke gaat u naar de Gemäldegalerie met topstukken van Europese grootmeesters als Van Eyck, Dürer, Botticelli, Titiaan en Caravaggio. Tevens brengen we een bezoek aan een bijzondere privecollectie, de Sammlung Boros: hedendaagse kunst ondergebracht in een massieve bovengrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Halverwege de reis maken we een uitstap per touringcar naar Dessau om de 100ste verjaardag van het Bauhaus te vieren. Industriële esthetica op haar best! In 1919 wordt de inmiddels iconisch geworden school voor kunstenaars, architecten en ontwerpers opgericht te Weimar, waarna ze in 1926 hun intrek nemen in het nieuwe modernistische Bauhaus-complex te Dessau. We bezoeken de Bauhaus-academie ontworpen door directeur-architect Gropius en de Meisterhäuser ontworpen voor docenten als Kandinsky, Klee en Moholy-Nagy. We sluiten deze dag af met een bezoek aan Potsdam! 

Facultatief zijn er tijdens de reis deze reis gezamenlijke diners, een bijzonder pianoconcert in industriële setting, en een Kaffee in Oost-Berlijnse sferen. 

 

Meteen inschrijven.

Locatie:

Berlijn 

Tijdstip:

We reizen per trein. 

Onze plaatsen zijn gereserveerd. 

 

U kunt opstappen in: 

Amsterdam: 07.00

Hilversum: 07.22 

Amersfoort: 07.36

Apeldoorn: 08.02 

Deventer: 08.19

Almelo: 08.45 

Hengelo: 08.58 

(tijden onder voorbehoud) 

Data:

19 t/m 24 april 2020 

zondag t/m vrijdag 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

Hanneke Lenders 

 

Deze reis wordt georganiseerd i.s.m. de Kunsthistorische Leergang Utrecht (KLU) en Labrys Reizen. 

Kosten:

Deze reis is volgeboekt. 

 

Vroeboekkorting: 

875 EUR p.p. 

Toeslag 1p-kamer: 170 EUR 

Geldig t/m 1 augustus 2019

 

Prijs ná 1 augustus: 

925 EUR 

Toeslag 1p-kamer: 170 EUR 

 

De reissom is inclusief: 

- Treinreis Amersfoort - Berlijn v.v.

- Vijf hotelovernachtingen in Berlijn, incl. ontbijt, in een centraal gelegen hotel

- Alle entrees van de bezienswaardigheden, musea, galeries etc. conform het programma

- Dagexcursie per touringcar naar Dessau

- OV-kaart voor Berlijn voor 6 dagen (zones A en B)

- Deskundige reisleiding door kunsthistorici Yvonne Hilgenkamp en Hanneke Lenders

- Gebruik van fluistersets (audiosysteem) gedurende het verblijf 

- Toeristenbelasting Berlijn 

 

De reissom is exclusief: 

- Lunches, diners, evt. verzekeringen

- Administratiekosten Labrys €20,00 per boeking

- Verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à €2,50 per boeking/factuur