Lezing: de Toorop Dynastie

Trefwoorden:

In Stedelijk Museum Alkmaar is nog tot eind januari de tentoonstelling 'De Toorop Dynastie' te zien. Het belicht drie generaties van de beroemde kunstenaarsfamilie Toorop: Jan Toorop (1858-1929), zijn dochter Charley (18981-1955) en haar zoon Edgar Fernhout (1912-1974). Naast dat het een bijzondere familietentoonstelling is, geeft het een mooi overzicht van de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland! 

 

In 1891 wordt Annie Caroline Pontifex, bijgenaamd Charley, geboren; haar vader Jan Toorop is dan reeds een beroemd kunstenaar. Toorop was een zeer veelzijdig kunstenaar. Aanvankelijk maakt hij etherische lijntekeningen van heilige maagden, daarna weidse landschappen met stoere brede kleursporen, gevolgd door het pointillisme en luministische werken in Zeeland. Bij het grote publiek wordt hij bekend door een lithografie voor Delftsche Slaolie. Het affiche is een typisch voorbeeld van Art Nouveau, waardoor die stijl in Nederland zelfs bekend raakt als 'de slaoliestijl'. 

 

Toorop is dol op zijn dochter; al vroeg geeft hij haar schilderles in zijn atelier. Charley is vastberaden haar eigen weg te gaan en zal aanvankelijk vooral Vincent van Gogh als voorbeeld nemen. Haar volwassen stijl is het best te omschrijven als realistisch expressionisme. In 1912 trouwt Charley, tegen de zin van haar ouders, met Henk Fernhout. Ze krijgen drie kinderen: Edgar, John en Annetje maar het huwelijk houdt geen stand. In de jaren dertig gaat ze in Bergen wonen, in het door Piet Kramer ontworpen huis De Vlerken, met een door Gerrit Rietveld ontworpen interieur. Haar huis was een ontmoetingsplek voor schrijvers, beeldend kunstenaars en musici. 

 

Na haar dood in 1955 gaat zoon Edgar in 'De Vlerken' wonen. De zachtmoedige Edgar was nauwelijks opgewassen tegen zijn dominantie moeder, die hem financieel ondersteunde, exposities organiseerde en hem vaak dwingende adviezen gaf. Eenmaal uit de schaduw van zijn overleden moeder verkies Fernhout de abstractie, met de natuur rond Bergen en de werking van het licht binnen het landschap als onuitputtelijke bronnen van fascinatie. 

 

NB. Op 24 januari staat een dagexcursie naar Alkmaar gepland! Deze excursie wordt z.s.m. gepubliceerd op deze website. 

Meteen inschrijven.

Locatie:

Dominicanenklooster 

Assendorperstraat 29 

Zwolle 

Tijdstip:

19:30-21:30 

(maandagavond) 

Data:

20 januari 2020 

NB. Geannuleerd 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

Kosten:

22 EUR 

incl. 21% BTW 

 

NB. Geannuleerd