Cultuurreis Berlijn en Bauhaus

Bauhaus, Dessau, Walter Gropius, midden jaren twintig Bauhaus, Dessau, Walter Gropius, midden jaren twintig, trapportaal Reichstag Neues Museum, Nefertiti Petrus Christus, Jonge vrouw, c.1470, Gemaldegalerie Cafe Einstein Deutsches Historisches Museum Deutsches Historisches Museum, I.M. Pei Hamburger Bahnhof East Side Gallery Staatsratsgebaude DDR Plattenbau Karl-Marx Allee OMA, Nederlandse Ambassade in Berlijn, 2004.1 OMA, Nederlandse Ambassade in Berlijn, 2004, interieur Sammlung Boros bunker Sammlung Boros Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche Glasfront Guido Zimmermann, Cuckoo Blocks, Plattenbau-klokken
Trefwoorden:

Van 8 t/m 13 mei 2019 gaan we op reis naar Berlijn en Dessau! Berlijn omdat het een dynamische en spannende stad is waar u nooit uitgekeken raakt, en Dessau omdat het Bauhaus in 2019 haar 100ste verjaardag viert. We zullen reizen per trein. Kunst- en architectuurhistorici Yvonne Hilgenkamp en Hanneke Lenders zullen u wegwijs maken in de kunst, cultuur en architectuur van deze veel bewogen stad. 

 

Berlijn is groots en alternatief, op een pure en rauwe manier die de stad onvergelijkbaar maakt met enig andere. Achter iedere hoek van de straat schuilt een indrukwekkende geschiedenis, terwijl de stad tegelijkertijd - sinds de Wende - in razendsnel tempo wordt vernieuwd. De architectuur in Berlijn wordt gekenmerkt door een verwarrende, maar spannende mengelmoes van statige oude gebouwen, afgebladderde appartementenblokken, DDR-architectuur, alsmede bijzondere hedendaagse projecten van architecten als Koolhaas, Foster, Nouvel en Libeskind. 

 

Op het programma staan wandelingen langs typisch Berlijnse highlights als de Reichstag (bij avond bezoeken we de koepel voor een prachtig uitzicht over de stad), Brandenburger Tor, Unter den Linden, Kurfürstendamm (waar we slapen), Hakesche Höfe en de Eastside Gallery. We besteden ruim aandacht aan de DDR-architectuur met de Fernsehturm, Karl Marx-Allee en Alexanderplatz en de typisch Oost-Berlijnse Plattenbau, maar ook aan de meer hedendaagse nieuwbouwprojecten waaronder de Nederlandse Ambassade van Koolhaas en het omstreden Humboldt Forum dat in 2019 zal worden geopend. 

 

Berlijn bruist als het om kunst en cultuur gaat: overweldigende collecties in vele musea en hippe hedendaagse galeries. Tijdens deze reis bezoekt u met Yvonne het Neues Museum op het Museum Insel. We bekijken er zowel de indrukwekkende collectie - Nefertiti ! - als het prachtige gebouw; een van oorsprong Neoklassieke schepping die zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog zou komen en na de Wende op prachtige wijze is gerestaureerd door David Chipperfield. Met Hanneke gaat u naar de Gemäldegalerie met topstukken van Europese grootmeesters als Van Eyck, Dürer, Botticelli, Titiaan en Caravaggio. Tevens brengen we een bezoek aan twee bijzondere privecollecties, waaronder de Sammlung Boros: hedendaagse kunst ondergebracht in een massieve bovengrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Halverwege de reis maken we een uitstap per touringcar naar Dessau om de 100ste verjaardag van het Bauhaus te vieren. Industriële esthetica op haar best! In 1919 wordt de inmiddels iconisch geworden school voor kunstenaars, architecten en ontwerpers opgericht te Weimar, waarna ze in 1926 hun intrek nemen in het nieuwe modernistische Bauhaus-complex te Dessau. We bezoeken de Bauhaus-academie ontworpen door directeur-architect Gropius en de Meisterhäuser ontworpen voor docenten als Kandinsky, Klee en Moholy-Nagy. We sluiten deze dag af met een bezoek aan Potsdam! 

Facultatief zijn er tijdens de reis deze reis gezamenlijke diners, een bijzonder pianoconcert in industriële setting, en een Kaffee in Oost-Berlijnse sferen. 

 

Deze reis is volgeboekt. 

Voor een plaats op de reservelijst, mailt u s.v.p. naar info@askhistory.nl o.v.v. Berlijn en Bauhaus 2019. 


Meteen inschrijven.

Locatie:

Berlijn 

Tijdstip:

We reizen per trein. 

Onze plaatsen zijn gereserveerd. 

 

U kunt opstappen in: 

07:00: Amsterdam CS

07:21: Hilversum 

07:34: Amersfoort 

08:00: Apeldoorn 

08:12: Deventer

08:43: Almelo 

08:56: Hengelo 

Data:

8 t/m 13 mei 2019 

woensdag t/m maandag 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

Hanneke Lenders 

 

Deze reis wordt georganiseerd i.s.m. de Kunsthistorische Leergang Utrecht (KLU) en Labrys Reizen. 

Kosten:

VOLGEBOEKT

 

Vroeboekkorting 

850 EUR p.p. 

Toeslag 1p-kamer: 155 EUR 

Geldig t/m 1 september 

 

Prijs ná 1 september: 

900 EUR 

Toeslag 1p-kamer: 155 EUR 

 

De reissom is inclusief: 

- Treinreis Amersfoort - Berlijn v.v.

- Vijf hotelovernachtingen in Berlijn, incl. ontbijt, in een centraal gelegen hotel

- Alle entrees van de bezienswaardigheden, musea, galeries etc. conform het programma

- Dagexcursie per touringcar naar Dessau

- OV-kaart voor Berlijn voor 6 dagen (zones A en B)

- Deskundige reisleiding door kunsthistorici Yvonne Hilgenkamp en Hanneke Lenders

- Gebruik van fluistersets (audiosysteem) gedurende het verblijf 

- Toeristenbelasting Berlijn 

 

De reissom is exclusief: 

- Lunches, diners, evt. verzekeringen

- Administratiekosten Labrys €20,00 per boeking

- Verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à €2,50 per boeking/factuur