Cultuurreis Art Nouveau en Art Déco

Trefwoorden:

We gaan naar Brussel om de Art Nouveau en Art Déco te gaan bewonderen! Op het programma staan het woonhuis-atelier van Victor Horta (Hortamuseum), de chique Art Déco-Villa Empain, de Koninklijke Serres bij Laken die slechts drie weken per jaar zijn geopend, alsmede het sfeervolle Fin de Sièclemuseum! Aanleiding is de Snelcursus Art Nouveau en Art Déco in Meppel en Weesp, maar vanzelfsprekend is iedereen van harte welkom om deel te nemen. 

 

Dag 1.  

Op de heenreis bezoeken we een uniek klooster- en schoolcomplex op het Vlaamse platteland: het 'Pensionnat de demoiselles' van het Instituut der Religieuzen Ursulinen. Het is een voormalig katholiek meisjespensionaat waar uiteenlopende stijlen als Neoclassicisme, Neogotiek, Neoromaans en Art Nouveau zijn toegepast. We worden o.m. rondgeleid in de Ursulazaal en de feërieke wintertuin met kleurrijke glas-in-loodkoepel. Aansluitend lunchen we bij het Ursulineninstituut.

In de middag rijden we naar Brussel, waar we het Fin-de-Sièclemuseum bezoeken, dat met zijn rijke collectie het Brussel van rond 1900 in kaart brengt. De rol van de Art Nouveau wordt in het museum in het bijzonder uitgelicht. Aan het einde van de middag worden we rondgeleid in de Villa Empain, een luzueuze Art Déco-villa met fraai smeedwerk en vele decoratieve elementen. We dineren aansluitend in een restaurant in Art-Nouveaustijl. 

 

Dag 2.   

In de ochtend bezoeken we het Horta Museum in Brussel. Dit is het voormalige woonhuis en atelier van architect Victor Horta, de grote voorman van de Belgische Art Nouveau. Muurschilderingen, glas-in-lood, mozaïeken en meubels zijn zorgvuldig op elkaar en op de architectuur afgestemd; luxe natuurmaterialen als marmer en exotische houtsoorten zijn gecombineerd met moderne materialen als ijzer, metaal en glas. Zelfs kleine onopvallende aspecten als deurbellen en scharnieren ontwierp deze perfectionist bij voorkeur zelf. Na de rondleiding vertrekken we richting de binnenstad voor een stadswandeling, met aansluitend een lunch.

In de vroege middag rijden we naar de Koninklijke Serres bij het kasteel van Laken. In 1873 ontwerpt architect Alphonse Balat (leermeerster van Victor Horta) dit serrecomplex voor koning Leopold II. De serres zouden het silhouet krijgen van een 'glazen stad', ingeplant in een heuvelend parklandschap. Dit prachtige complex is slechts drie weken per jaar, in de lente, opgensteld voor het publiek. We gaan de architectuur en de plantenrijkdom bewonderen. In de late middag retour naar Nederland. 

 

Ter extra informatie: de touringcar brengt ons zoveel mogelijk 'van deur tot deur'. 

 

(Programma onder voorbehoud van wijzigingen.) 

Meteen inschrijven.

Locatie:

Brussel 

Tijdstip:

Opstap in Meppel: 

06:45

Parkeerplaats McDonalds  

 

Opstap in Weesp: 

08:30

Station Weesp

 

Opstap in Utrecht:  

09:15

P+R Westraven, Griffioenlaan 1 

Data:

26 t/m 27 april 2019 

vrijdag t/m zaterdag

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

i.s.m. Labrys Reizen 

Kosten:

425 EUR p.p. 

Toeslag 1p-kamer €60,- 

 

Inclusief: 
* 2 dagen gebruik van touringcar   

* 1 overnachting in een centraal gelegen 4* hotel op basis van logies en ontbijt 

* ontvangst met koffie en gebak bij het Ursulineninstituut 

* lunch op dag 1 en 2
* diner op dag 1 in een restaurant in Art Nouveau-stijl

* alle entrees tot en rondleidingen bij de bezienswaardigheden  
* reisbebeleiding Yvonne Hilgenkamp  

 

Exclusief: 
- drankjes bij de maaltijden 

- administratiekosten Labrys à €20,- per boeking

 

Gegarandeerd vertrek! 

Nog 1 plaatsen beschikbaar op aanvraag.