Lezing: David Hockney & Van Gogh

Trefwoorden:

De Britse kunstenaar David Hockney (Bradford, 1937) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld.  Hij is razend populair met zijn grote, kleurige werken. Al kijkend Hockney's bonte schilderijen, laat het zich makkelijk raden dat Vincent van Gogh een grote bron van inspiratie is. Dit voorjaar toont het Van Gogh Museum in de tentoonstelling 'Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature' (1 maart t/m 26 mei 2019) de parallellen tussen de twee grote kunstenaars. "De bezoeker leert over de liefde van beide kunstenaars voor de natuur, hun gebruik van felle kleuren en het experimenteren met perspectief," belooft het museum. Yvonne Hilgenkamp zal u tijdens deze lezing met enthousiasme meenemen in het oeuvre van David Hockney. 

 

Hockney's artistieke leven begint in zijn geboorteland Engeland, In de jaren zestig verhuist hij naar Amerika; daar maakt hij strakke, klinische schilderijen in pastelkleuren van Californische villa's met privézwembaden. Een van de beroemdste werken uit deze periode is 'A Bigger Splash'  (1967): een schilderij van een plons witte verf in een egaal blauw zwembad. Een flard 'action painting'  in een 'hard edge'  abstracte compositie.  Daarop volgen Hockney's levensgrote, ineens heel naturalistische dubbelportretten uit de jaren zeventig, van onder meer zijn bejaarde ouders, de modeontwerper Ossie Clark en zijn vrouw Celia, de schrijver Christopher Isherwood en zijn vriend Don Bachardy. In de jaren tachtig maakt hij fotowerken: de 'joiners' , waarin steeds één beeld is samengesteld uit tientallen, soms zelfs honderden losse detailfoto's.

Aan het einde van de jaren negentig trekt Hockney vanuit Los Angeles naar zijn geboortegrond: de Yorkshire Wolds in Groot-Brittannië. Hier begint hij het karakteristieke landschap te schilderen. Deze schilderijen, de zogenaamde Yorkshire-landscapes, tonen diepgaande observaties van de veranderende vier seizoenen en de manier waarop licht, ruimte en natuur constant in beweging zijn. Het zijn deze vaak imposante landschappen waar Hockneys liefde voor de natuur op kleurrijke wijze naar voren komt en een duidelijke overeenkomst met de landschappen van Van Gogh is te zien. 

 

Op maandag 15 april staat een lunch + bezoek aan de expositie gepland! 

 

Meteen inschrijven.

Locatie:

Kurioskerk 

Julianalaan 38 

Leeuwarden 

Tijdstip:

10:00-12:00h 

maandagochtend 

Data:

8 april 2019 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

Kosten:

22 EUR 

incl 21% BTW 

incl. toegang tot presentatie