Trilogie: 100 jaar Bauhaus

Trefwoorden:

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus wordt opgericht, de revolutionaire en nog altijd invloedrijke Duitse kunst- en ontwerpschool. Dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit behoren tot de beginselen van het Bauhaus. Apple-oprichter Steve Jobs zou sterk worden beinvloed door deze ideeen! 

 

In 1919 sticht architect Walter Gropius in Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. Beroemde kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy en Oscar Schlemmer maken deel uit van het lerarenkorps.

 

Een belangrijke voorloper van het Bauhaus is de Deutsche Werkbund, die in 1907 wordt opgericht in München. De grensverleggende opvattingen van deze organisatie over de samenwerking tussen kunstenaars, architecten en de industrie vormen een belangrijke inspiratiebron voor het Bauhaus. De invloedrijke Duitse architect-ontwerper Peter Behrens is een van de mede-oprichters van de Werkbund; grote architecten als Le Corbusier en Mies van der Rohe zijn voor korte of lange tijd opgeleid in zijn atelier. Ook Nederlandse kunstenaars zijn al lid van de Werkbund, zoals H.P. Berlage, Mathieu Lauweriks en Johan Thorn Prikker.

 

Slechts enkele jaren later zullen andere Nederlanders bijdragen aan het specifieke karakter van het Bauhaus: De Stijl, het tijdschrift van o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud, wordt door alle docenten en studenten aan het Bauhaus gelezen. Onder invloed van deze kunstenaars evolueert het Bauhaus in korte tijd van het Expressionisme naar het Modernisme.

 

Onderwerpen die tijdens deze lezing aan bod zullen komen, zijn o.m. de ideologie van Gropius' Bauhaus. De indrukwekkende docentenkring waaronder internationaal vermaarde kunstenaars als Kandinsky en Klee. De onconventionele Vorkurse (het eerste leerjaar) van de excentrieke schilder en kunstpedagoog Johannes Itten. De invloed van Theo van Doesburg (De Stijl) op het gedachtengoed van het Bauhaus. De verhuizing naar Dessau en de architectuur van de beroemde Bauhaus-academie aldaar van directeur Gropius. Designklassiekers als de eerste buisframemeubelen van Mart Stam en Marcel Breuer. De metaalwerkplaats van László Moholy-Nagy en zijn getalenteerde leerlinge Marianne Brandt. De laatste verhuizing naar Berlijn, sluiting van het Bauhaus (1932) en verspreiding van het Bauhaus-gedachtengoed naar o.a. Amerika en de 'Bauhaus-kolonie' in Tel Aviv.

 

Facultatief: Bauhaus-excursie naar Rotterdam, met bezoek aan de Bauhaus-tentoonstelling in het Boijmans van Beuningen (datum volgt z.s.m.). 


Meteen inschrijven.

Locatie:

Plofhuis 7 

(Fort Uitermeer) 

Uitermeer 5 

Weesp 

Tijdstip:

10:00-12:00h 

woensdagochtend 

 

Data:

Geannuleerd. 

6, 13 en 20 maart 2019 

Docent:

Yvonne Hilgenkamp 

Kosten:

65 EUR 

incl 21% BTW 

incl. toegang tot presentatie